Quantcast
Channel: Maanmittauslaitos - Uutinen
Viewing all 133 articles
Browse latest View live

Kiinteistönvälittäjän kokemuksia Kiinteistökaupan verkkopalvelusta

$
0
0
05.05.2015

Sovellusasiantuntija Tiina Lepistö haastatteli kiinteistönvälittäjä Anne Lindqvistiä, jolla on tuoreita kokemuksia Kiinteistökaupan verkkopalvelusta. Kiinteistökaupan verkkopalvelun Maanmittauslaitos otti käyttöön marraskuussa 2013. Kiinteistönvälittäjien kautta tehdään 80 prosenttia Suomen noin 60 000 vuosittaisesta kiinteistökaupasta.

Kiinteistökaupan verkkopalvelu on ollut Annelle uudenlainen ja innostava kokemus, mutta hän kokeileekin mielellään kaikkea uutta. Kiinteistökaupan verkkopalvelun hyöty on ennen kaikkea siinä, kiinteistökauppa hoituu, vaikka kiireiset asiakkaat eivät pystykään saapumaan samaan paikkaan samaan aikaan.

”Asiakkaatkin ovat tykänneet tästä sähköisestä muodosta”, kertoo Anne Lindqvist. Ohjeet ovat selkeät. Jos on tottunut käyttämään nettipankkia, pystyy kirjautumaan Kiinteistökaupan verkkopalveluun.

Kehitettävää

Palvelussa Annea tökkii se, että vaikka hän on kiinteistönvälittäjä, hänen täytyy kirjautua palveluun myyjänä, mutta kun valtakirjan on näin saanut, kiinteistökauppa hoituu.

Toinen kehittämiskohde on siinä, että kiinteistönvälittäjän täytyy välittää kauppakirja ostajan pankille ja myyjän pankille sähköpostin liitteenä. Tämä johtuu siitä, että pankkivirkailija ei halua laittaa palveluun omaa sotuaan ja Y-tunnuksella kirjautuminen voi isossa pankissa olla kankeaa.

Suurin etu

Kaikista suurin etu Kiinteistökaupan verkkopalvelusta on siinä, että se nopeuttaa kiinteistökauppaa. Myyjänkään ei tarvitse niin pitkään hermoilla, toteutuuko kauppa vai ei. Maksuliikenne hoidetaan sitten erillisenä toimenpiteenä. Sähköinen panttikirja nopeuttaa tätäkin.

Anne Lindqvist kehottaa edelleen viestimään palvelusta aktiivisesti sekä kuluttajille että pankeille.

Tukea

Kiinteistökaupan verkkopalvelun käyttöön saa tukea sähköpostiosoitteesta KVP-tuki@maanmittauslaitos.fi tai puhelinnumerosta 029 530 1197.


Maanmittauslaitos Erämessuilla Oulussa 14.-17.5.2015

$
0
0
11.05.2015
Messuilla esitellään ilmaisia kartta-aineistoihin liittyiä verkkopalveluita ja sovelluksia, joita eränkävijä voi hyödyntää omia eräpolkuja suunnitellessaan.
Kuva: Juha M Kinnunen

Pohjois-Suomen suurin erätapahtuma Ouluhallissa kutsuu eräelämästä nauttivia Maanmittauslaitoksen osastolle C 24.

Messuosastolla kerrotaan ajankohtaisista Maanmittauslaitoksen palveluista ja tuotteista. Esillä ovat erityisesti ilmaiset kartta-aineistoihin liittyvät verkkopalvelut ja sovellukset, joita eränkävijä voi hyödyntää omia eräpolkuja suunnitellessaan. Osastolla voi tilata karttatulosteita säänkestäville materiaaleille tulostettuina edullisilla messuhinnoilla.

Myös kiinteistön kirjaamisasioita, kuten lainhuutoja ja kiinnityksiä, voi hoitaa nykyisin verkossa. Maanmittauslaitoksen asiantuntijat kertovat lisää, kuinka Kiinteistökaupan verkkopalvelua (KVP) käytetään esimerkiksi kiinnityksen hakuun.

Tervetuloa Erämessuille

  • to 14.5. klo 10 - 18
  • pe 15.5. klo 10 - 18
  • la 16.5. klo 10 - 18
  • su 17.5. klo 10 - 17

Lisätiedot

viestintäpäällikkö Mervi Laitinen, p. 040 061 8297, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Paikkatietokeskus parantaa merenkulun turvallisuutta palkinnon arvoisesti

$
0
0
20.05.2015
Olli Nevalainen Paikkatietokeskuksessa kehitetyn hyperspektraalisen laserkeilaimen kanssa.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Esabalt-projektissa kehitetään järjestelmää merenkulun turvallisuuden ja varmuuden parantamiseen. Projektista kirjoitettu konferenssiartikkeli palkittiin vuoden 2015 Euroopan Navigointikonferenssissa Bordeaux'ssa Ranskassa.

Paikkatietokeskuksen koordinoima kansainvälinen innovaatiohanke Esabalt (Enhanced situational awareness to improve maritime safety in the Baltic) on osa Itämeren maiden ja EU:n yhteistä Itämeri-tutkimusohjelmaa (Bonus). Paikkatietokeskuksen Esabalt-kumppaneja ovat SSPA Ruotsista, Szczecin merenkulkuyliopisto Puolasta ja FURUNO Finland Suomesta. Esabalt-projekti alkoi vuonna 2014, ja se päättyy 2016.

Esabaltissa kehitteillä oleva järjestelmä sisältää uusimpia joukkoistamiseen perustuvia tiedon keräämisen teknologioita ja edistysaskeleita paikannuksen, meriliikennenavigoinnin, monikanavaisen tietoliikenteen ja kaukokartoituksen aloilta.

Tietoa laivojen liikkeistä, jäätilanteesta ja öljyvuodoista

Yksi Esabalt-projektin päätehtävistä on tutkia, miten ilmaisia Sentinel-1-tutkakuvia voidaan hyödyntää merenkulun turvallisuuden parantamisessa tuottamalla tietoa muun muassa laivojen liikkeistä, jäätilanteesta ja öljyvuodoista. Sentinel-1 on Euroopan komission kaukokartoitusohjelman (Copernicus) ensimmäinen satelliittikonstellaatio. Sentinel-1-satelliitit tuottavat Maasta tutkakuvia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä meriympäristön seurannassa, sillä tutkasignaalit läpäisevät pilvet ja mahdollistavat kuvaamisen myös yöllä.

Navigointikonferenssi kerää yhteen alan huiput

Sentinel-1-datan soveltuvuudesta merenkulun turvallisuuden ja tilannetietoisuuden parantamiseen esiteltiin artikkeli vuoden 2015 Euroopan Navigointikonferenssissa Bordeaux'ssa Ranskassa huhtikuussa 2015. Artikkelin pääkirjoittaja Olli Nevalainen palkittiin artikkelista konferenssin parhaan opiskelijapaperin palkinnolla. Olli Nevalainen työskentelee Paikkatietokeskuksen Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastolla tutkijana, ja hän on jatko-opiskelija Aalto-yliopiston Maankäyttötieteiden laitoksella.

Euroopan Navigointikonferenssi on vuosittain järjestettävä kansainvälinen navigoinnin ja paikannuksen konferenssi, joka kerää yhteen alan tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja yrityksiä ympäri maailmaa. Vuoden 2015 konferenssissa oli 150 osallistujaa.

Vuonna 2016 Euroopan Navigointikonferenssin järjestää Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus Helsingin Finlandia-talolla 30.5. - 2.6.2016.

Lisätietoja

Professori, osastonjohtaja Heidi Kuusniemi, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tohtori Sarang Thombre, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Vaasan palvelupiste on suljettu maanantaina 8.6.2015

$
0
0
02.06.2015

 

Maanmittauslaitoksen Vaasan palvelupiste on suljettu maanantaina 8.6.2015 muuton takia.

Uusi käyntiosoite on 9.6. lähtien Wolffintie 35 B 3.krs.

Klo 16.15 mennessä palvelupisteen postilaatikkoon jätetyt kirjaamishakemukset kirjataan saapuneeksi samana päivänä.

Maanmittauslaitoksen valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee normaalisti:

Lisätiedot

tietopalvelupäällikkö Pasi Reunanen, 040 522 5815, pasi.reunanen[ät]maanmittauslaitos.fi

Toimitusasiakirjat ovat nyt saatavilla sähköisesti

$
0
0
02.06.2015

Maanmittauslaitoksen henkilöasiakkailla on nyt mah­dollisuus saada maanmittaustoimitusten asiakirjat sähköisenä Kansalaisen asiointitilin kautta. Maanmittauslaitos otti palvelun käyttöön toukokuun lopussa.

Asiakas voi ottaa toimituksiinsa liittyviä uusia asiakirjoja vastaan sähköisesti sen jälkeen, kun on ottanut henkilökohtaisen Asiointitiliin käyttöönsä. Mikäli tiliä ei ole ottanut käyttöön, toimitusasiakirjat lähetetään edelleen tavallisena kirjepostina.

"Toivomme, että mahdollisimman moni ottaa Asiointitilin käyttöön. Näin vähennämme tulostettavan paperin määrää. Tämä on yksi Maanmittauslaitoksen toteuttamista kestävän kehityksen toi­mista", kertoo projektipäällikkö Lassi Lento.

Tunnistaudu Asiointitilin käyttäjäksi

Asiakirjojen vastaanottamista varten Asiointitilille pitää tunnistautua mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

"Asiointitili on turvallinen, sillä siellä olevat toimitusasiakirjat näkyvät vain tilin omistajalle", sanoo Lassi Lento.

Uusista tilille saapuneista viesteistä tulee tieto sähköpostiin tai kännykkään. Saapuneita asiakirjoja voi katsella kellonajasta riippumatta ja tallentaa ne itselleen. Asiakirjat säilyvät tilillä 24 kuukautta.

Asiointitilin kautta voi vastaanottaa myös muita valtionhallinnon ja kuntien asiakirjoja. Asiointitili on osa Suomi.fi-kansalaisportaalia ja sen ylläpidosta vastaa Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Lisätietoja

Ota asiointitili käyttöön

Asiointitili Maanmittauslaitoksessa

Sovellusasiantuntija Lassi Lento, puh. 029 531 5443, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kansainvälistä kiinnostusta Suomen satelliittipaikannuksen hyödyntämiselle

$
0
0
03.06.2015
Laura Ruotsalainen Siperiassa takanaan venäläisen Glonass-satelliittijärjestelmän uusin satelliitti Glonas K2, joka laukaistaan vuonna 2018.
Kuva: Maanmittauslaitos

Suomen satelliittipaikannuksen hyödyntäminen herätti kansainvälistä kiinnostusta tiedetyöpajassa Venäjällä. YK:n alaisen UNOOSAn (United Nations Office for Outer Space Affairs tiedetyöpajan aiheena oli satelliittipaikannuksen toimivuus ja satelliittipaikannuksen sovellukset eri puolilla maailmaa.

Tutkimuspäällikkö Laura Ruotsalainen Paikkatietokeskuksesta (ent. Geodeettinen laitos) edusti Suomea tilaisuudessa. Hän esitteli käynnissä olevaa Kuluttajien tarkkuuspaikannus -projektia, jossa älypuhelinten käyttäjät saavat projektin työn tuloksena kymmenen kertaa tarkempaa paikkatietoa kuin mitä tällä hetkellä on saatavilla.

Tiedetyöpajan osallistujat pääsivät lisäksi tutustumaan venäläisten Glonass-satelliittien valmistuspaikkaan.

"Ulkopuoliset eivät olleet koskaan ennen päässeet katsomaan venäläisten ISS-Reshetnevin navigointisatellitteja. Arvostamme todella tätä ainutlaatuista tilaisuutta, joka meille YK:n edustajille järjestettiin", Ruotsalainen kertoo.

Tiedetyöpaja pidettiin 18.–22.5. Krasnojarskissa Siperiassa.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Laura Ruotsalainen, 050 433 6552, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uudesta julkaisusta apua yhteismetsien arvonmääritykseen

$
0
0
05.06.2015
Tuore julkaisu sopii apuvälineeksi yhteismetsien parissa työskenteleville.
Kuva: Juha M. Kinnunen

Yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvonmäärityksestä ilmestyi Maanmittauslaitoksen julkaisusarjassaEsa Ärölän kirjoittama opas.

Yhteismetsiä on Suomessa yli 300, ja niiden koko vaihtelee alle 20 hehtaarista 90 000 hehtaariin. Yhteismetsän hallinnassa voi olla metsän lisäksi muita omaisuusosia, ja yhteismetsät voivat harjoittaa hyvin monenlaista elinkeinotoimintaa.

”Julkaisu on tarkoitettu avuksi yhteismetsien hoitokuntien jäsenille, toimitsijoille, osakkaille ja niille, jotka haluaisivat lisätä metsänsä mukaan yhteismetsään”, sanoo Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta. Lisäksi julkaisu sopii apuvälineeksi yhteismetsien ja metsän arvonmäärityksen parissa työskenteleville metsäammattilaisille ja yhteismetsiin liittyviä kiinteistötoimituksia tekeville.

Julkaisussa kuvataan, mihin yhteismetsän hallinnassa olevan metsän ja muun omaisuuden arvonmääritystä tarvitaan ja millaisia menetelmiä eri tilanteissa on mahdollista käyttää. Julkaisussa esitellään monia metsän arvon määrityksen menetelmiä. Siinä käsitellään myös verotusta.

Lisäksi käydään läpi muiden omaisuusosien kuin metsän arviointia. Eri omaisuusosien arvoa määritettäessä tulee arvion laatijan tuntea kunkin omaisuusosan arvon määrittämiseen soveltuvat menetelmät.

Julkaisu

Esa Ärölä: Yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvo, Maanmittauslaitoksen julkaisuja nro 115, julkaisuvuosi 2015

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Esa Ärölä, 040 180 1301, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Jyväskylän palvelupiste on suljettu keskiviikkona 10.6.

$
0
0
05.06.2015

Maanmittauslaitoksen Jyväskylän palvelupiste on suljettu keskiviikkona 10.6.2015.

Klo 16.15 mennessä palvelupisteen postilaatikkoon jätetyt kirjaamishakemukset kirjataan saapuneeksi samana päivänä.

Maanmittauslaitoksen valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee normaalisti:

Lisätiedot

tietopalvelupäällikkö Mikael Holm, 040 543 9625, mikael.holm[ät]maanmittauslaitos.fi


Helsingin palvelupiste on suljettu tiistaina 9.6.

$
0
0
05.06.2015

Maanmittauslaitoksen Helsingin palvelupiste on suljettu tiistaina 9.6.2015.

Klo 16.15 mennessä palvelupisteen postilaatikkoon jätetyt kirjaamishakemukset kirjataan saapuneeksi samana päivänä.

Maanmittauslaitoksen valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee normaalisti:

Lisätiedot

tietopalvelupäällikkö Jaana Rintala, 040 572 1192, jaana.rintala[ät]maanmittauslaitos.fi

Kouvolan palvelupiste on suljettu perjantaina 12.6.

$
0
0
08.06.2015

Maanmittauslaitoksen Kouvolan palvelupiste on suljettu perjantaina 12.6.2015.

Klo 16.15 mennessä palvelupisteen postilaatikkoon jätetyt kirjaamishakemukset kirjataan saapuneeksi samana päivänä.

Maanmittauslaitoksen valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee normaalisti:

Lisätiedot

tietopalvelupäällikkö Jaana Rintala, 040 572 1192, jaana.rintala[ät]maanmittauslaitos.fi

Blogi: Paikkatietokeskuksella jokaista koskettavia avauksia

$
0
0
07.05.2015

Jarkko Koskinen

"Tutkimuksen ja arkisen tuotannon välille on rakennettava 'siltaa', jolla tutkimuksen tulokset siirtyvät sujuvasti käytäntöön", kehottaa Maanmittauslaitoksen pääjohtaja blogikirjoituksessaan. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on tehnyt avauksia, jotka koskettavat meistä jokaista avaten samalla mahdollisuuksia muille julkisyhteisöille sekä suuren lisäksi myös pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle.

Joukkoistetusta mobiilidatasta jalostetaan tietotuotteita avoimesti mutta turvallisesti

Paikkatietokeskus on käynnistänyt kolmivuotisen projektin, jota Tekes - yhtenä kolmesta - rahoittaa strategisena avauksena. Projektissa, jonka nimi on MyGeoTrust, kerätään mobiililaitteiden käyttäjien paikkatietoa joukkoistamalla. Tätähän esimerkiksi Google ja Apple tekevät - ne hallitsevat 96 prosenttia paikkatietomarkkinoista - mutta ne tekevät sitä niin, ettei tietojen luovuttajalla ole sananvaltaa tietojen käyttöön. Lisäksi ne pitävät kaiken paikkatiedon tiukasti näpeissään, niin etteivät pienet ja keskisuuret yritykset tai innovaatioyritykset saa niitä liiketoimintansa tueksi.

Paikkatietokeskus kerää joukkoistettua paikkatietoa käyttäjien ehdoilla, yhteisöjen ja yritysten hyödyksi. Mobiililaitteiden käyttäjillä on mahdollisuus kontrolloida, kuka pääsee käsiksi heidän tietoihinsa, missä muodossa ja mihin tarkoituksiin. Samalla he saavat hyödyllisiä paikkatietosovelluksia käyttöönsä.

Yritykset saavat ohjelmointirajapintoja, joiden avulla he voivat hyödyntää joukkoistetusta mobiilidatasta jalostettuja tietotuotteita. Näillä on käyttöä monenlaisessa liiketoiminnassa - esimerkkeinä kuljetusala, mainonta, kaupunkisuunnittelu, viihde ja koulutus.

Tämä strateginen avaus perustuu Paikkatietokeskuksen monipuoliseen osaamiseen. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin yliopisto ja monet yritykset, kuten HERE (Nokia), Sanoma ja KONE. Yhteistyö ja avoimuus ovat periaatteita, joilla Linus Torvalds loi Linux-käyttöjärjestelmän aikana, jolloin Apple ja Microsoft hallitsivat tietokoneiden käyttöjärjestelmämarkkinoita.

Liikkumisesta tehdään palvelu liikennevälineiden ja lippujen sijaan

Toinen avaus on Paikkatietokeskuksen osallistuminen maailman ensimmäiseen liikkumisoperaattoriin yhdessä 23 muun - julkisen ja yksityisen - toimijan kanssa. Liikkumisoperaattorin avulla palveluntarjoajien liikennepalvelut ovat yhdistettävissä yhtenäisiksi matkaketjuiksi - paketeiksi, joita matkustajat voivat tilata tarpeidensa mukaan.

Liikkumisessakin otetaan käyttöön digitalisaatio, palveluistaminen (servicizing), yhteinen kuluttaminen (sharing economy) ja automaatio. Paikkatietokeskus tuo liikenneoperaattorin käyttöön paikkatietotutkimuksen tuloksia ja asiantuntijuutta paikannusteknologioista ja karttakäyttöliittymistä. Mukana ovat Helsingin seudun joukkoliikenneyhtiö HSL, teleoperaattorit Elisa ja Sonera, verkkoyhtiö Ericsson, finanssitalo OP, järjestelmätoimittaja Siemens, Taksiliiton yrityspalvelu, yhdysvaltalainen taksipalvelu Uber ja Taksiliiton yrityspalvelu. Liikkumisoperaattori tavoittelee maailmanlaajuisesti miljoonaa tilaajaa vuoteen 2018.

Laserkeilaus ja paikannuspalvelu FinnRef

Oman tarinansa ansaitsisivat Paikkatietokeskuksessa kehitetty laserkeilausosaaminen ja paikannuspalvelu FinnRef. Laserkeilauksen perustalle on mm. syntymässä erittäin tarkka kolmiulotteinen kartta, jonka ansiosta koko maamme pinnanmuodot tunnetaan 20 - 30 senttimetrin tarkkuudella. Laserkeilausaineisto kuuluu Maanmittauslaitoksen avoimeen dataan, joka on kaikkien vapaasti käytettävissä.

FinnRef-paikannuspalvelu tarjoaa kaikille kansalaisille ja yhteisöille avoimen ja tarkan paikannussignaalin. Palvelun avulla sijainti voidaan määrittää luotettavasti ja yhä tarkemmin.

Sekä laserkeilaus että paikannuspalvelut ovat merkinneet suomalaiselle yhteiskunnalle useiden miljoonien eurojen säästöjä. Mutta näistä kahdesta jälkimmäisestä avauksesta toisella kertaa enemmän.

Jarkko Koskinen
Paikkatietokeskuksen ylijohtaja


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.  Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Maanmittauslaitokselta ensimmäinen yhteiskuntavastuuraportti

$
0
0
27.04.2015
”Monipaikkaisen työn periaatteet otettiin Maanmittauslaitoksessa käyttöön toukokuussa 2014”, kertoo Maanmittauslaitoksen toimitilapäällikkö Tarja Ek (kuvassa).
Ari Hallami

Maanmittauslaitos julkaisi ensimmäistä kertaa kuvauksen yhteiskuntavastuustaan. Valtionhallinnon organisaatioissa yhteiskuntavastuuraportit ovat vielä harvinaisia.

Vastuullisuuteen Maanmittauslaitoksessa kuuluvat avoin ja eettinen toiminta, sidosryhmien kunnioittaminen, lakien ja kansainvälisten toimintasääntöjen noudattaminen sekä kestävää kehitystä edistävät vapaaehtoiset toimet.

Kustannuskontrollia ja ympäristötavoitteita

"Yhteiskuntavastuuraportissa kerromme vastuullisuudestamme asiakkaille, henkilöstölle, yhteiskunnalle ja ympäristölle", kertoo viestintäjohtaja Pirkko Yliselä Maanmittauslaitoksesta.

"Yhteiskunnallisesti merkittäviä ovat mielestämme ainakin viiden prosentin kokonaistuottavuus viime vuonna ja maastotietojen vapaan käytön edistäminen esimerkiksi viranomaisille ilmaisella Hallinnon karttapalvelulla", Yliselä sanoo.

Raportissa esitellään myös asiakkaiden aikaa säästävää Kiinteistökaupan verkkopalvelua, tiukkaa tietoturvaa ja jatkuvaa laatutyötä. Ympäristötavoitteemme koostuvat monipaikkaisesta työstä, uudesta toimitilakonseptista ja green office -työstä.

Kohti GRI:n viitekehystä

Yhteiskuntavastuu nähdään Maanmittauslaitoksessa maineenhallintana ja kilpailuetuna vaikka julkisella sektorilla toimitaankin.

"Ensi vuonna on tarkoitus sisällyttää työhön Global Reporting Initiativen (GRI) mukaista vertailukelpoista raportointia", Yliselä toteaa.

Raportti

Maanmittauslaitoksen yhteiskuntavastuuraportti 2014

Lisätietoja

Viestintäjohtaja Pirkko Yliselä, 040 504 3684, pirkko.ylisela[ät]maanmittauslaitos.fi

Paikkatiedon käsitteet lisättiin Kansalliskirjaston Finto-sanastopalveluun

$
0
0
12.06.2015

Kansalliskirjaston ylläpitämää Finto-sanastopalvelua on täydennetty paikkatietosanastolla. 650 paikkatietoon liittyvää käsitettä saavat myöhemmin tänä vuonna täydennystä vielä noin 400 käsitteellä.

Paikkatiedolla on yhä suurempi merkitys tutkimuksessa, liiketoiminnassa ja arjessa. Kansalliskirjaston Finto-palvelun avulla myös paikkatieto on nyt entistä helpommin löydettävissä.

”Tämä on yksi vastaus siihen, miten saataisiin valtava paikkatietomassa hyötykäyttöön myös muille kuin paikkatiedon asiantuntijoille”, kertoo Esa Tiainen Maanmittauslaitoksesta.

Tiaisen mukaan paikkatieto-ontologia helpottaa tietojen yhdistelyä (Linked data). ”Paikkatietoalan kehittäjien lisäksi myös kaikki muut tiedontarvitsijat ja tietojärjestelmien kehittäjät hyötyvät palvelusta.”

Tuore JHS-suositus pohjana

Tiedot lisättiin suomalaiseen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Fintoon sen jälkeen, kun julkishallinnon suositusehdotus ”Paikkatiedon yksilöivät tunnukset” valmistui toukokuussa 2015. Suositusehdotus määrittelee tunnusten ja käsitteiden julkaisemisessa käytettävän kansallisen URI-rakenteen, joka täyttää myös INSPIRE-direktiivin vaatimukset.

Yksilöivät tunnukset julkaistaan web-maailmassa yleisessä HTTP URI -muodossa. URI-tunnusten avulla paikkatietoa on helpompi löytää ja yhdistellä eri organisaatioiden rajapinnoista. Lähes kaikki INSPIRE-aineistot ovat avointa tietoa ja kaikkien saatavilla.

Käsitejulkaisun työstämisen koordinoivat yhdessä Maanmittauslaitos ja Sanastokeskus TSK ry.

Loppuvuonna 400 INSPIRE-käsitettä lisää

Työ jatkuu vielä syksyllä, kun paikkatieto-ontologiaa laajennetaan tämän vuoden aikana lisäämällä siihen INSPIRE-direktiivin mukaiset käsitemäärittelyt kohdeluokkien tasolla. Näitä ovat muun muassa rakennus, pohjavesimuodostuma tai kaivoskohde. Tämä laajennus sisältää noin 400 käsitettä INSPIREn yli 30 aineistoteemasta.

INSPIRE-direktiivi velvoittaa vastaavat tiedontuottajat lisäämään URI-tunnukset paikkatiedoilleen viimeistään vuosina 2017–2020.

Käsitteiden URI-tunnusten avulla mahdollistetaan hyödyntäminen suoraan eri organisaatioiden rajapinnoista muun muassa RDF-muodossa JHS-suositusehdotuksen kuvaamalla tavalla.

Tutustu paikkatiedon käsitteisiin

Finto.fi > etusivulla linkki ”PTO - Paikkatieto-ontologia” tai hakutoiminnolla ”Paikkatieto-ontologia”

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Esa Tiainen, 040 557 0512, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitoksessa on syvälle juurtunut turvallisuuskulttuuri

$
0
0
16.06.2015
Tietoturva-asiantuntijat Tuija Lehtinen (vas.) ja Minna Romppanen varautuvat Maanmittauslaitoksessa kaikkeen unohduksista tahallisiin vahingontekijöihin.
Kuvitus: Ossi Hiekkala

Turvallisuuteen on Maanmittauslaitoksessa kiinnitetty viime vuosina erityistä huomiota. Tavoitteena on, että turvallisuus koetaan osaksi arkea, ei erilliseksi toiminnaksi.

1.1.2015 Maanmittauslaitoksessa aloitti Laitosturvallisuustiimi, joka huolehtii turvallisuuskäytäntöjen kehittämisestä, ohjeistuksesta ja valvonnasta. Tiimi mietti sitä, miten saada turvallisuuteen liittyvät tiedot osaksi henkilöstön arkea. Yhtenä ratkaisuna aloitettiin organisaation sisäinen TurvaTorstai-blogi, jossa viestitään henkilöstölle turvallisuuden eri osa-alueista. Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lyhyesti ja ilman turhaa teknistä slangia.

Laitosturvallisuustiimin jäsenet kirjoittavat blogia vuorotellen käsitellen turvallisuuden eri osa-alueita. Kun blogin lukemista tutkittiin, niin selvisi että TurvaTorstai tavoitti vähintään 100 henkilöä jo julkaisupäivänä.

Tavoitteena korotettu tietoturvan taso

Maanmittauslaitoksessa tavoitellaan parhaillaan korotettua tietoturvan tasoa. Tason korottaminen liittyy muun muassa siihen, millaista tietoa organisaatiossa käsitellään ja kuinka paljon tietotyötä tehdään erilaisten kumppanien kanssa. Verkostoituneessa työtavassa kumppanien rooli on yhä tärkeämpää.

"Tietoturvan laatu on osa työn ja toiminnan laatua. Tietoturva ei saa olla mikään erillinen saareke organisaatiossa", kertoo tietoturva-asiantuntija Minna Romppanen Maanmittauslaitoksesta.

"Maanmittauslaitoksessa on syvälle juurtunut turvallisuuskulttuuri. Tietoturva otetaan automaattisesti huomioon kaikessa tekemisessä", Maanmittauslaitokseen Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksesta, Tikestä, vuoden alussa siirtynyt Minna Romppanen kiittää.

Lue artikkeli Maanmittauslaitoksen tietoturvatyöstä uusimmasta Tietoa Maasta -lehdestä.

Lisätietoja

Tietoturva-asiantuntija Minna Romppanen, 050 566 9117, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Paikkatietomarkkinoilla fiksusti yhdessä 3.-4.11.

$
0
0
24.06.2015
Paikkatietomarkkinat on paikkatietoalan suurin kotimainen ammattitapahtuma, jossa ovat esillä uusimmat tuotteet, ideat ja innovaatiot.
Kuva: Antero Aaltonen

Paikkatietomarkkinat järjestetään Helsingin messukeskuksen Kokoustamossa 3.-4.11.2015. Tämän vuoden teemana on "Fiksusti yhdessä".

"Teemalla haluamme korostaa yhteistyön merkitystä: miten käyttäjät, palveluiden tarjoajat, sovellustoimittajat ja tiedon tuottajat voisivat toimia yhdessä mahdollisimman sujuvasti ja hyvin tuloksin", sanoo johtava asiantuntija Kirsi Mäkinen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Paikkatietomarkkinoiden ohjelma julkistetaan elokuussa.

Näyttelypaikkojen varaaminen käynnissä

Paikkatietomarkkinoiden näyttelypaikkojen myynti alkoi toukokuussa.

"Tähän mennessä jo 34 organisaatiota on ilmoittanut osallistuvansa tämän vuoden tapahtumaan, mutta hyviä paikkoja on vielä vapaana."

Tutustu markkinoiden näytteilleasettajiin tai varaa oma paikkasi osoitteessa paikkatietomarkkinat.fi.

Startup-tori uutuutena

Tämän vuoden uutuus on Startup-tori, jossa tarjoamme uusille sovelluksille mahdollisuuden esittäytyä. Mukaan pääsee kymmenen mielenkiintoisinta sovellusta tai ideaa. Ehdotuksia voi lähettää Paikkatietomarkkinoiden verkkosivujen kautta.

Paikkatietomarkkinat on paikkatietoalan suurin kotimainen ammattitapahtuma, jossa ovat esillä uusimmat tuotteet, ideat ja innovaatiot. Paikkatietomarkkinoiden ohjelma koostuu luennoista, näyttelystä ja näytteilleasettajien tietoiskuista.

Lisätietoja


Juhani Kakkuri kirjoitti kirjan Tauno Johannes Kukkamäestä

$
0
0
25.06.2015

Emeritusprofessori Juhani Kakkuri on tehnyt kirjan edeltäjästään Geodeettisen laitoksen ylijohtajasta Tauno Johannes Kukkamäestä (1909-1997). ”Jämpti mies, Tauno Johannes Kukkamäen elämä” julkaistiin 16.6.2015 Suomen Tiedeseuran sarjassa Bidrag till kännedom af Finlands natur och folk.

Kukkamäen ansioita

Kukkamäki tuli tunnetuksi opettajansa, professori Yrjö Väisälän tieteellisten oivallusten toteuttamisesta sekä omista tutkimuksistaan. Hän teki tunnetuksi Väisälän interferenssikomparaattorin ja sillä kartoitusten pohjaksi mitattavat perusviivat sekä kehitti oppilaineen tähtikolmiomittausta. Olikin suurelta osin Kukkamäen ansiota, että tähtikolmiomittauksesta tuli käyttökelpoinen menetelmä.

Monet Kukkamäen itse tekemistä mittauksista ovat olleet suomalaisen tieteen historiaa, etenkin ne, jotka ovat liittyneet auringonpimennysten geodeettisiin sovelluksiin.

Sattumalta Kukkamäen oppiin

Juhani Kakkuri ajautui Kukkamäen oppiin lukion jälkeen tätinsä kautta. ”Täti oli sopinut rouva Kukkamäen kanssa, että hänen miehensä ottaa minut kirjuriksi Lappiin, ja kun rouvat olivat näin sopineet, niin Kukkamäen piti tietenkin ottaa. Ja niin olin kolmiomittauksissa Kukkamäen kirjurina.” Kakkuri kertoo.

Hän päätyi opiskelemaan geofysiikkaa Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan ja väitteli 39-vuotiaana tähtikolmiomittauksen käytännöllisistä sovelluksista. Kakkuri toimi Geodeettisen laitoksen ylijohtajana vuosina 1977 - 1998.

”Jämpti mies, Tauno Johannes Kukkamäen elämä” -teos on saatavana Tiedekirjassa.

Kuvassa Juhani Kakkuri esittelee kännykkäänsä, joka on "karvalakkimallia" mutta jolla hän on voinut hoitaa yhteyksiä myös USA:han. Kuva: Maanmittauslaitos.

Lisätietoja

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Osastonjohtaja Markku Poutanen, 040 718 2152, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitos Farmari-tapahtumassa Joensuussa 2.-4.7.15

$
0
0
26.06.2015

Farmari-tapahtuma järjestetään Joensuun Areenalla 2.- 4.7.15. Maanmittauslaitoksella on oma esittelypisteensä maa- ja metsätalousministeriön yhteisellä Biotalous-osastolla A844. Esittelypisteessämme kerromme muun muassa Kiinteistökaupan verkkopalvelusta ja äskettäin käyttöön ottamastamme Kansalaisen asiointitilistä sekä muista palveluistamme. Meiltä voi myös tilata räätälöityjä karttatulosteita haluamastaan alueesta.

Samalla osastolla omia palvelujaan esittelevät ministeriön lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Eläinten hyvinvointikeskus EHK, eläinsuojeluasiamies, Kalatalouden Keskusliitto KKL, Luonnonvarakeskus Luke, Maanmittauslaitos MML ja Suomen metsäkeskus.

Tapahtumassa biotalouden mahdollisuuksista kertovat muun muassa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Itä-Suomen yliopiston professori Jyrki Kangas ja Finnpulp Oy:n toimitusjohtaja Martti Fredrikson. Lisäksi ylijohtaja Petri Korpinen puhuu torstaina Maanmittauslaitoksen digitaalisista palveluista.

Lisätietoja

Biotalouden ohjelma Farmarissa
Biotaloudesta
Farmari-tapahtumasta

Tule Maanmittauslaitoksen osastolle Porin SuomiAreenassa 15.-17.7.

$
0
0
15.07.2015
Liisa Kontturi toivotti kävijät tervetulleiksi Maanmittauslaitoksen osastolle heti messuosaston auettua keskiviikkona.
Kuva: Maanmittauslaitos

Tule juttelemaan kartoista, kiinteistöistä ja maanomistuksesta Maanmittauslaitoksen SuomiAreenan osastolle Poriin.

Osastollamme kävelykadulla voit laittaa elämäsi tärkeät hetket ja suosikkipaikat kartalle.

Kesämökkeilijälle erityisesti hankalien kulkuyhteyksien päässä saaressa on tärkeää tietää kesämökkinsä koordinaatit. Autamme Hätäkeskuslaitoksen 112.fi-verkkopalvelun käytössä ja saat teltaltamme mukaan jääkaappimagneetin, jossa mökkisi koordinaatit lukevat. Palvelu hyödyntää Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja ja koordinaattitietoja.

Tervetuloa osastollemme Kansalaistorille keskiviikosta perjantaihin 15.–17.7. klo 10–17 (pe 10–15).

Jos et pääse paikan päälle, seuraa keskustelua Twitterissä (#kiinteistö, @maanmittaus) tai seuraa SuomiAreenaa televisiosta. Koordinaatit saat haettua 112.fi-palvelusta.

Lisätietoja

www.maanmittauslaitos.fi/SuomiAreena

www.suomiareena.fi

Viestintäjohtaja Pirkko Yliselä, 040 504 3684, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Porin palvelupiste on suljettu perjantaina 31.7.2015

$
0
0
22.07.2015

Maanmittauslaitoksen Porin palvelupiste muuttaa uusiin tiloihin heinä-elokuun vaihteessa. Uusi palvelupiste sijaitsee osoitteessa Isolinnankatu 18, Pikkukarhun liikekeskuksessa.

Palvelupiste on suljettu muuton takia perjantaina 31.7.2015.

Uusissa tiloissa palvellaan normaalisti 4.8.2015 lähtien.

Klo 16.15 mennessä palvelupisteen postilaatikkoon jätetyt kirjaamishakemukset kirjataan saapuneeksi samana päivänä.

Maanmittauslaitoksen valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee normaalisti:

Lisätiedot

tietopalvelupäällikkö Pasi Reunanen, 040 522 5815, pasi.reunanen[ät]maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitoksen ensivisiitti SuomiAreenalla oli onnistunut

$
0
0
23.07.2015
Paneelikeskusteluun osallistuivat pääjohtaja Arvo Kokkonen, kansanedustaja Susanna Koski, kansanedustaja Suna Kymäläinen, Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen ja rekisteripäällikkö Taisto Toppinen. Juontajana toimi Roman Schatz.
Kuva: Maanmittauslaitos
Keskustelutilaisuus keräsi paljon kuulijoita Porin kaupungintalon pihalle.
Kuva: Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen teltalla sai käydä merkitsemässä kartalle lempipaikkojaan.
Kuva: Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos osallistui Porissa järjestettävään SuomiAreenan yhteiskunnalliseen keskusteluun tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

"Olemme tyytyväisiä osallitumiseemme SuomiAreenalle 15.-17.7.2015", toteaa viestintäjohtaja Pirkko Yliselä. "Keräsimme kuulijoita sekä Torilavalle että keskustelutilaisuuteemme. Teltallamme kävi väkeä merkitsemässä kartalle lempipaikkojaan sekä noutamassa kesämökin koordinaatit jääkaappimagneettiin." 

Maanmittauslaitos isännöi SuomiAreenan viimeisenä päivänä 17.7. Porin kaupungitalon pihalla keskustelutilaisuutta aiheesta Kuka saa omistaa maata Suomessa. Piha täyttyi ja paikalla oli yli 100 kuulijaa. Keskustelu oli vilkasta ja kansanedustaja Suna Kymäläisen kommentit saivat yleisöltä aplodeja. Tilaisuuden juonsi toimittaja Roman Schatz.


Lisätietoja

www.maanmittauslaitos.fi/SuomiAreena

www.suomiareena.fi

Viestintäjohtaja Pirkko Yliselä, 040 504 3684, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Viewing all 133 articles
Browse latest View live